Hvad forsøger du at leve du op til?

Hvad forsøger du at leve du op til?

Hvad forsøger du at leve du op til?
Fredag aften følger en million danskere med i X-Factor. Vi ser med fascination på de top-stylede artister På nettet bombarderes vi med idealbilleder. Billeder der ofte endda har været en kraftig tur gennem Photo Shop. Hvad gør det egentligt ved os? Prøver vi at leve op til det vi ser? Og her bliver det interessant, at tale om det falske selv.

Det falske selv
Et falsk selv er en form for maske vi tager på. En måde vi har lært at være, et billede vi prøver at leve op til. I bund og grund handler det om accept. Det vi tror vi skal gøre for at blive accepteret.

Vi kan sige meget godt om accept, der er ressourcer i det. Og vi har alle brug for at blive accepteret, alternativet er jo isolation og ensomhed. Derfor giver det også så god mening, at vi drages af at vise det vi tror accepteres af andre.

Men hvad med alt det andet? De vi ikke tror accepteres af andre? De sider af os selv, vi vælger ikke at vise? De sider vi bruger energi på at undertrykke, holde tilbage, gå uden om, skjule. Udfordringen er, at de sider jo ikke forsvinder, de er der. Vi taler om de lever i skyggen, og de stjæler vores energi.

Her kommer angsten, ensomheden og tristheden ind i billedet. Angsten for at vise mere af os selv, angsten for at blive gennemskuet, ensomheden ved at gå med dele af os selv helt alene, og tristheden forbundet med ikke at være fri.

Og problematisk bliver det jo, når det vi prøver at leve op til idealbilleder, der ikke eksisterer. Når de idealbilleder vi ser i medierne er iscenesatte, splitsekunder af et menneskes liv og i virkeligheden er umenneskelige. Hvordan skal vi som hele mennesker leve op til det? Det kan ikke lade sig gøre, og det skal ikke lade sig gøre.

Vær den du er
Vejen mod at leve op til idealbilleder, er en vej vi ikke skal gå. Det er en vej væk fra os selv, en vej i selvbedrag, angst og stress.

Så stop op. Giv dig selv lov at være den du er, med alt hvad der er dig. Start i små bider, begynd at vise noget mere af dig selv, der hvor du er tryg. På den måde begynder du at vokse som menneske. På den måde begynder du at bevæge dig fra selvtillid til selvværd, og oplevelsen af at have værd som det hele og unikke menneske du er.

Artiklen er skrevet på opfordring fra en bruger på SensiTalk.dk.

Hilsen Jonas
http://jonasborup.dk/

stress, angst, depression, behandler, jonas borup