Konstant jagt på succes kan give depression

Konstant jagt på succes kan give depression

Konstant jagt på succes kan give depression

At være på konstant jagt på succes ”HVORFOR”

At være arbejdsnarkoman og stræbe efter succes, for at få status og vinde anerkendelse er ofte set. Man er ofte ude af kontakt med sine følelser, fordi følelser forstyrrer præstations evnen, så man viser passende følelser, hvis situationen kræver det. Man følger et mål utrætteligt og målbevidst. Man er fremragende som holdleder og til at motivere, fordi man kan få andre til at tro, at alt er muligt, men lytter måske knap så meget til sig selv.

Nedenfor har jeg beskrevet et par emner som jeg typisk taler med klienter omkring.

Følelser og Depression

Når man er ude af kontakt med sine følelser, fordi man udsætter dem til der er tid til at have dem, ender det ofte med grundet det program man har for dagen og livet, at der aldrig bliver tid til at lytte rigtigt efter.

En klient i terapi udtaler!

”Følelser betyder, at jeg ikke får tingene gjort, og der er jo altid noget der skal gøres.”

”Jeg har ikke lyst til at afsløre, hvad jeg føler, så jeg distraherer mig selv gennem de opgaver, der skal udføres.”

I at stræbe efter succes og anerkendelse ligger i virkeligheden en stræben efter at blive elsket og accepteret som den, man er. At vokse op som børn og opleve, at kun den, der kan præstere gode resultater, opnår kærlighed, kan give en følelse af at det ikke i sig selv nok bare at være den, man er. Dette kan ses i det voksne liv. At udrette mange ting og få succes, for at blive elsket og føle sig værdifuld kan blive en tendens. At føle sig værdifuld igennem succes, er en måde, at overleve på, eller en tilladelse til, at være i verden på.

For nogles vedkommende er ønsket om at klare sig godt udsprunget af behovet for at slippe væk fra og være bedre end en >dårlig< familie eller socialgruppe.


Stress

At tage alt for meget på sig både arbejdsmæssigt men også bare i alle aspekter i livet kan give sygdom som tvinger en til at standse op.
Hvis ikke man er i stand til at bede om hjælp bliver man mere og mere inaktiv og derved stivner mere og mere. Både depression og stress kan derfor udvikles her da stress mindsker det generelle overskud til blot at være til.

Tryghed

I en tryg relation hvor man ikke skal forsøge at leve op til noget, er der mulighed for at komme i kontakt med egne følelser. Det kan dog opleves skræmmende, fordi tryghed betyder frygt, hvilke bekræfter at følelser er farlige. Derfor fravælger mange at tage stilling til sine følelser og om man egentlig er tryg, da det ikke er behageligt at konfrontere disse.

Hvad kan jeg gøre for at udvikle mig?

Stop op engang imellem og spørg dig selv >Hvad føler jeg<

Giv dig tid til at stoppe op og være (men uden et mål).

Vær opmærksom på fornemmelser i kroppen, navnlig træthed: sæt tempoet ned.

Brug kropsfornemmelser som tegn på, hvad du måske føler.

Brug frustrationer til at minde dig selv om, at du skal se dig omkring i stedet for at forfølge målet endnu hårdere eller springe videre til det næste.

Arbejd på at sætte lige så stor pris på indføling og samhørighed som på status.

Find ud af, hvad der virkelig betyder noget for dig, både på arbejdet og i fritiden, og få tid til at gøre det.

Indrøm svaghed og fejl over for dig selv og vær oprigtig, når du omtaler dem; hvis du føler dig som en bedrager, er det tegn på fremskridt.

Ærlighed

Ærlighed er en indre tilstand hvor der ikke længere er behov for at finde en rolle, man kan identificere sig med. I stedet for at få andre til at påskønne sig, så ved det ærlige menneske, at sådan er jeg og det er tilstrækkeligt. De er ikke nødt til at søge udenfor sig selv og overbevise andre og derefter sig selv om, at de er værd at elske: de ved det med sig selv. Depressionen kan ikke leve i ærligheden og følelsernes land.

Mette Jensen Certificeret ID Psykoterapeut
Nordjysk Psykoterapi Helhed Medfølelse og Mening

http://www.mettejensen.dk

stress depression behandler mette nielsen psykoterapi