Har jeg mon stress?

Har jeg mon stress?

Har jeg mon stress?

Skyldes det for meget arbejde, eller er jeg ikke god nok til mit job?

Har du stillet dig selv nogle af disse spørgsmål? Så prøv at læse med her:

Gennem det sidste år har Jesper på 36 år oplevet, at han ikke længere lever op til de forventninger, der er til ham på hans arbejde.
Det har betydet, at han sover dårligt om natten. Ligger rastløs, spekulerer, vender og drejer sig. Den manglende søvn gør, at han næsten ikke har energi til sit arbejde. Der er slet ikke mere tilbage, når han er derhjemme. Han har fået en ”kort lunte” overfor familien og får dårlig samvittighed, når det går ud over dem. I det hele taget føler han sig utilstrækkelig.
På det seneste oplever Jesper ofte anfald af hjertebanken og åndenød. Han synes også, at han glemmer mange ting. Kan for eksempel ikke huske, hvorfor han går ud i køkkenet? Hvad ville han dér? Er han ved at blive dement?
Jesper er teamleder i ”Kundeservice” i en stor virksomhed. Han oplever det som ”øretævernes” holdeplads. Der skal gives en god kundeservice, da de jo er virksomhedens ansigt udadtil.
Der er et kæmpe pres på hans medarbejdere. Der er ofte kø på telefonerne, og flere kunder kommer med klager.
Når medarbejderne ikke længere selv kan takle opgaverne, lander de på Jespers bord. Han arbejder over 2-3 timer næsten hver dag, hvor han kontakter de kunder, som kom til at vente.

Jesper har gjort sin leder opmærksom på problemerne, men får altid det samme svar: ”Problemerne skal løses med de ressourcer vi har!” Det er ikke rart at komme tilbage til medarbejderne med den besked, og han kan se, at det bare gør dem mere og mere frustrerede.

Jesper begynder at tvivle på sig selv: ”Kan jeg klare jobbet? Er jeg den rette til det?” Samtidig synes han, det er skamfuldt, da han ikke vil fremstå som svag. ”Jeg må bare tage mig sammen. Jeg har jo altid været god til at klare spidsbelastninger.”
Jesper kontakter sin læge, som siger, at Jesper er stressramt. Han råder ham til at blive sygemeldt. Det ønsker Jesper ikke. Han tænker, at det bare vil give mere pres på medarbejderne. Han bliver også bange for, at ledelsen skal tænke, at han måske ikke egner sig til jobbet.

Efter noget tid indser Jesper, at han ikke kan klare det alene. Han kontakter mig for at få hjælp.

Han begynder i et forløb hos mig, hvor han bl.a. får hjælp til at revurdere sit liv. Hvad er vigtigt? Familien? Skal han blive i jobbet? Eller skal han satse på noget helt andet?
Sammen med mig får han øje på en række uheldige mønstre. Det er mønstre han kan se, han har haft i mange år. De er også medvirkende til, at han har fået stress.
For eksempel har han altid taget et stort ansvar, og arbejde er noget man gør 100% perfekt. Det har betydet, at han fuldstændig har glemt at passe på sig selv.
Jesper fortæller, at det er godt for ham at tale med en som mig, der står udenfor det hele, og kan angribe det professionelt. Her kan han tale om alle de svære ting, han ikke kan sige til andre. Det letter ham, at jeg stiller de rigtige spørgsmål, siger han. Det er som om han bliver befriet for alle de tanker, han har gået og rodet med selv. Jesper begynder også at sove bedre om natten.

En væsentlig del af Jespers terapi er, at jeg afhjælper hans stress symptomer igennem kropsterapeutiske øvelser. De tager bl.a. hans spændinger. Vi laver selvmobiliserende øvelser, hvor han kommer af med mange negative følelser, og får energi og styrke i kroppen igen. Ved hjælp af en meget forsigtig kropsterapi, kan vi berolige nervesystemet, så hans angstanfald med hjertebanken og åndenød bliver mindre.

I dag har Jesper det langt bedre. Stress-symptomerne er blevet væsentligt mindre. Han arbejder stadig i ”kundeservice.”, men han overvejer at gå nye veje. Forskellen er bare, at hans trang til at skifte spor, ikke mere er en flugt eller en panikreaktion. Den kommer helt indefra, af lyst, og ikke af nød.

Vil du vide mere , er du velkommen til at kontakte mig.

Allan Møller Sørensen, psykoterapeut MPF
Februar 2016
http://allanmollersorensen.dk/

kroppsykoterapeut, angst, stress, par, terapi, psykolog

Allan Møller Sørensen